Zakaj je odločitev za peskanje s suhim ledom najbolj pametna?

Kadar je potrebno površine obdelati s peskanjem, saj se jih tako najbolj enostavno očisti, se lahko odločite za klasično peskanje, ki za seboj pušča pesek, ali pa za veliko bolj sodobno in čistejšo alternativo: peskanje s suhim ledom. Ta je vse bolj priljubljena, še zlasti zato, ker je mogoče napravo za peskanje s suhim ledom uporabljati kjer koli, saj je mobilna. Strojev vam ni treba torej nič več ustavljati in nič več razstavljati ter posameznih delov prevažati. Če se odločite za peskanje s suhim ledom, se lahko za to poskrbi kar v vaši proizvodnji, medtem ko stroji obratujejo.

Kako poteka peskanje s suhim ledom?
Suhi led obdeluje površino z visokotlačnim obdelovanjem, pri čemer pa se osnovni material ne poškoduje, saj led ti tako trd – edino pri lesu lahko ob nepravilni zaščiti pride do kakšne vdrtine. Peskanje za seboj ne pušča nesnage – niti peska, niti vode, niti kemikalij. Zakaj? Ker je suhi led ogljikov dioksid v trdnem agregatnem stanju in pri nizki temperaturi, ki preide iz trdnega naravnost v plinasto stanje oziroma enostavno »izhlapi«. Peskanje s suhim ledom poskrbi, da se umazanija odlušči in enostavno pade na tla, če je umazanija bolj mokra in mastna, pa jo led lušči tako kot bi jo visokotlačni vodni čistilec.
Kadar želimo čistiti stroje, ima peskanje s suhim ledom izjemno prednost, in ta je, da nam strojev ni potrebno zaustavljati. Ravno nasprotno – če je le mogoče, jih čistimo med obratovanjem in vroče, saj je tako čiščenje še bolj učinkovito.

Je peskanje s suhim ledom varno?
Vsekakor, zato je tudi tako široko uporabljano, res pa je, da je potrebno poskrbeti za nekaj ukrepov iz previdnosti. Ker se led spreminja v ogljikov dioksid v plinastem stanju, je potrebno skrbeti za dobro zračenje in s tem za zadosti kisika v prostoru. Prav tako je potrebno pri njem uporabljati zaščitna očala in seveda za zaščitno obleko in rokavice, ki poskrbijo za toploto – nenazadnje ima suhi led temperaturo kot bi bili na najbolj hladnem delu severnega pola, torej lahko povzroči tudi ozebline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *