Najbolj kakovosten gotovi parket

Gotovi parket ima številne odlične lastnosti, zaradi katerih je pri uporabnikih zelo priljubljen. Ena od teh pomembnih lastnosti je zagotovo cena, poleg tega pa je pomembno tudi to, da se ga lahko dokaj hitro in enostavno položi. Kljub temu pa je zelo pomembno tudi to, da izberete kakovostnega, saj med različnimi vrstami gotovega parketa obstajajo precejšnje razlike, na katere je treba biti pozoren pri nakupu in odločitvi o tem, katerega med njimi izbrati.

gotovi parket Onis
https://www.onis.si/parketi/vecslojni-gotovi-parket/

Koliko slojev ima parket?

V prvi vrsti se gotovi parket deli na to, iz koliko plasti oziroma slojev je sestavljen. Dvoslojni je sestavljen iz dveh plasti lesa, večslojni pa iz več slojev. To, iz koliko slojev je talna obloga sestavljena, močno vpliva na njene lastnosti – predvsem pa na stabilnost. Poleg tega pa je pomembna tudi debelina slojev kot tudi to, iz kakšnega lesa so ti sloji narejeni. Preden se torej odločite o nakupu, je treba preveriti vse tehnične specifikacije talne obloge, za katero se zanimate.

Iz kakšnega lesa je narejena zgornja pohodna plast?

Na to, kako bo vaš gotovi parket videti in kako se bo skladal z ostalo opremo, pa vpliva predvsem zgornja pohodna plast. Pri tem lahko izbirate med različnimi vrstami lesa – od klasičnega hrasta do oreha ter številnih drugih možnosti, ki vam omogočajo, da talno oblogo prilagodite svojemu okusu.

Vendar pa to, iz kakšnega lesa je narejena zgornja pohodna plast, ne vpliva le na videz talne obloge, ampak tudi na njeno obstojnost. Če bo les trši, bo talna obloga veliko bolj trpežna, prav tako je pomembna njegova občutljivost na vlago itd.

talne obloge - parketi

Na videz in lastnosti vpliva tudi končna obdelava

Gotovi parket je do neke mere že tovarniško obdelan. Lahko je gladek ali ščetkan, tovarniško lakiran ali surov, zato ga je treba po polaganju naoljiti z zato namenjenimi olji. Na njegov videz in lastnosti poleg same tovarniške obdelave zagotovo vpliva tudi to, na kakšen način ga boste zaščitili – z oljem ali lakom. Poleg tega pa to vpliva tudi na način vzdrževanja – oljenega je treba vsake toliko časa ponovno naoljiti.