Kanaleta za odvodnjavanje

Kanaleta za odvodnjavanje mora poskrbeti za učinkovito odvajanje meteorne oziroma površinske vode, zato mora biti temu primerno tudi izbrana. Na srečo danes obstaja skorajda nešteto različnih modelov in tipov, dimenzij itd., med katerimi lahko izbirate glede na:

  • vrsto oziroma tip površine,
  • potrebe po odvodnjavanju meteorne vode,
  • obremenjenost površine,
  • druge dejavnike.
kanalete za odvodnjavanje
https://odvodnjavanje.si/poslovne-povrsine/

Tako lahko med številnimi modeli poiščete tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam ali zahtevam določene površine, na kateri je treba poskrbeti za meteorno ali odpadno vodo in za to, da ta ne bo povzročala kakršnih koli težav. Pri tem je zelo pomembno izbrati kakovostnega proizvajalca, ki je sinonim za zanesljivost – tak je na primer nemški proizvajalec Hauraton, ki velja za enega najbolj cenjenih na tem področju.

Raznoliki modeli in možnosti

Kakšna kanaleta za odvodnjavanje bi bila najbolj primerna za vas, je odvisno od številnih dejavnikov. Zato je takšen sistem treba vedno dobro načrtovati oziroma se načrtovanja lotiti s pomočjo strokovnjaka. Ta bo naredil natančen izračun, kakšne so sploh potrebe po odvodnjavanju določene površine, od česar je odvisno, kako učinkovit sistem je treba vgraditi. Zagotovo pa je pri tem treba upoštevati tudi samo obremenjenost površine – recimo s prometom, težko mehanizacijo in podobno, saj je od tega odvisno, kako odporen mora biti material, iz katerega so narejeni elementi takšnega sistema.

kanalete za odvodnjavanje

Kanaleta za odvodnjavanje z rego ali rešetko

Kanaleta je lahko pokrita z rešetko (pri tem so na voljo različni tipi) ali pa je na vrhu rega – ozek kanal, ki je praktično neopazen in nemoteč, zato ne predstavlja ovire za pešce, kolesarje ali kogar koli drugega. Takšen tip se običajno vgrajuje na javne površine, ki so namenjene pešcem ali kolesarjem.

Sistem, ki poskrbi tudi za filtracijo

Poleg tega, da takšen sistem poskrbi za odvajanje meteorne oziroma površinske ali odpadne vode, pa lahko slednjo tudi ustrezno filtrira. Tako se poskrbi za to, da v okolje ne prehajajo različni onesnaževalci, ampak te zaustavi filter, ki je zasnovan prav v ta namen. Takšne sisteme je smiselno vgraditi recimo na prometne in druge podobne površine.