Kakšen vitamin D3 za otroke izbrati?

Že takoj po rojstvu lahko starši novorojenčka ta vitamin dobijo v lekarni na recept, in sicer v obliki kapljic. Drugače pa je vitamin D3 za otroke na voljo v različnih oblikah. Čeprav ni dokazov, da naj bi povzročal krče ali druge prebavne težave, pa se nekateri odločajo tudi za nakup samoplačniško, saj naj kapljice nekaterih drugih proizvajalcev takšnih težav ne bi povzročale. Kakorkoli, pa takšen prehranski dodatek ni pomemben le za novorojenčke in dojenčke do prvega leta starosti, ampak tudi za malčke in starejše otroke.

Do kdaj je priporočljivo jemati vitamin D3 za otroke?

Vitamin D3 za otroke naj bi se jemal od najzgodnejših dni pa vse do konca osnovne šole. Takšne so trenutne pediatrične smernice s tega področja, s tem, da marsikateri starš žal ni dovolj dobro informiran o tem. Navadno tako takšen dodatek dobijo le dojenčki do prvega leta starosti – še pred desetletjem je namreč veljajo, da to zadostuje, a nove raziskave kažejo, da je priporočljivo omenjeni vitamin jemati tudi pozneje. Če niste popolnoma prepričani v to, do kdaj ga dodajati otroku ali kakšnega izbrati, se je zagotovo najbolj pametno posvetovati z otrokovim pediatrom, ki vam bo razložil vse potrebno in pojasnil, zakaj je jemanje priporočljivo in do katerega leta otrokove starosti, pa tudi to, koliko omenjenega vitamina naj otrok uživa.

Pri tem pa se je treba zavedati, da je omenjeni vitamin pogosto tudi osnova raznih sirupov za večjo odpornost in podobnih izdelkov, ki jih otrokom dodajamo v jesenskem in zimskem času, da bi ti manj zbolevali. V primeru, da otrok jemlje takšen sirup, potem ni potrebe, da bi še samostojno jemal vitamin D3 za otroke oziroma je to popolnoma nepotrebno.

Katerega proizvajalca izbrati?

Kateri vitamin D3 za otroke izbrati, je odvisno predvsem od tega, koliko je star otrok. Pomembno je namreč, da je prehranski dodatek primeren za njegovo starost. Poleg tega pa je pred izbiro treba preveriti tudi, na kakšen način ga je priporočljivo uživati oziroma si ogledati vse ostale informacije o njem. Pomembno je, da izberete kakovosten izdelek, ki ga kupite v lekarni ali drugi zaupanja vredni specializirani trgovini, nikakor pa ni priporočljivo, da naročate takšne proizvode iz manj poznanih tujih trgovin, ki imajo morda res nizke cene, a ne morete vnaprej vedeti, ali njihovi prodajni izdelki res ustrezajo vsem potrebnim standardom kakovosti in evropski zakonodaji s tega področja.