Arhitekturni biro poskrbi za več kot le načrte

Razmišljate o gradnji hiše, poslovne stavbe ali gospodarskega objekta? Potem boste morali najeti arhitekturni biro oziroma projektanta, ki bo poskrbel za vse, kar je potrebno za gradbeno dovoljenje.
Arhitekturni biro s polno storitvijo bo z vami vse od prve idejne zasnove pa do pričetka gradnje oziroma do izdaje dovoljenja za gradnjo oziroma marsikdaj celo vse do prevzema uporabnega dovoljenja. Priprava projektne dokumentacije namreč še zdaleč ne obsega zgolj načrtov za gradnjo stavbe, temveč poskrbi tudi za vso ostalo dokumentacijo, soglasja in dovoljenja, ki so potrebna pred samim pričetkom gradnje ter med njo.


Najbolje je, da si arhitekturni biro izberemo glede na pretekle reference. Če je nekdo znan po tem, da se ukvarja s projektiranjem stanovanjskih hiš, namreč še ni nujno, da bo odličen tudi za komercialni objekt ali za večstanovanjsko stavbo – nenazadnje zahtevajo takšni ogromni projekti tudi veliko delovne sile, ki si delo razporedi, medtem ko je za enostanovanjske hiše običajno povsem v redu, če najamemo zasebnika, ki dela sam in po potrebi najame zunanje sodelavce (na primer statika).
Če želite kakovosten arhitekturni biro, lahko seveda pričakujete, da bodo delo prevzeli, vendar se mu ne bodo mogli posvetiti kar takoj- treba bo počakati na vrsto. Tudi v primeru, da gre za preprosto enostanovanjsko stavbo, pa si ne domišljajte, da je mogoče projektno dokumentacijo po pričetku priprave priskrbeti v mesecu ali dveh. Nenazadnje ne gre zgolj za načrte stavbe ter za načrte instalacij ter podobno, temveč je potrebno pridobiti kar nekaj pomembnih soglasij – in ta včasih zahtevajo tudi ogled terena oziroma parcele s strani elektra, cestnega podjetja, komunalnega podjetja …
Če ste najeli kakovosten in izkušen arhitekturni biro, v katerem dobro poznajo tako državne kot regijske in nenazadnje tudi občinske pravilnike, z dovoljenji nebo težav, saj bodo vse zahteve predvideli in bodo tako lahko delali, še preden dobijo uradne odgovore od pristojnih. Ko prispejo njihovi pogoji in soglasja, se bo te lahko enostavno vložilo v mapo k projektni dokumentaciji in zadeva bo zaključena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *