Zeolit – uporaba in drugi napotki

Za kaj vse se uporablja zeolit? Za kakšno snov sploh gre in kakšne so njene lastnosti? Ta vulkanski mineral oziroma prah ima vrsto lastnosti, zaradi katerih je zelo široko uporaben v številne namene. Prav zaradi teh lastnosti pa postaja vedno bolj priljubljen tudi pri uporabi kot prehranski dodatek oziroma dopolnilo, pri čemer pa je njegove učinke treba še podrobneje raziskati. V prihodnosti se bo to gotovo zgodilo, saj je že zdaj v središču številnih raziskav.

Mineral, ki nase veže odpadne snovi

Glavna lastnost zeolita je zagotovo ta, da nase zelo uspešno veže različne odpadne snovi, kot so aluminij, kadmij, svinec, živo srebro in podobno. Ima namreč prav posebno porozno strukturo, ki poskrbi za naravno filtriranje. Prav zaradi tega se lahko uporablja kot naravni filter za vodo, ki skrbi za čiščenje različnih nečistoč v njej. Isto njegovo lastnost pa lahko izkoristimo tudi za čiščenje svojega telesa, saj gre – kot rečeno – za mineral, ki nase zelo uspešno veže različne odpadne snovi.

Kakšno prehransko dopolnilo izbrati?

Vulkanski mineral lahko kupite v obliki prehranskega dopolnila, pri čemer je pomembno, da kupite čisti mineralni prah brez kakršnih koli dodatkov. Pri izbiri bodite pozorni na kakovost in na to, da je izdelek preizkušen, testiran in kontroliran. Imeti mora ustrezne certifikate ter biti registriran kot medicinski pripomoček.

Zeolit uporaba

Če vas zanima zeolit uporaba, je najbolje slediti navodilom proizvajalca, ki so navedena na škatli oziroma v navodilih, ki so priložena embalaži. Na splošno pa velja, da lahko zeolit, ki se uporablja kot prehranski dodatek, zaužijemo tako, da eno čajno žličko (cca. 3 do 5 gramov) zmešamo s tekočino – vodo, čajem ali naravnim sokom.

Pri tem se običajno priporoča jemanje pred obrokom (približno pol ure prej). Pri tem je zelo pomembno, da v času jemanja tudi čez dan zelo veliko pijemo – na to nikakor ne smemo pozabiti, saj moramo zaužiti zadostno količino vode ali druge tekočine, ki bo pripomogla k temu, da bo naše telo lažje izločilo odpadne snovi iz telesa.