Ogrejmo stanovanje

Ogrevanje stanovanja postaja velik strošek za vsa gospodinjstva, saj je domove treba ogrevati večino leta. Ker pa je načinov za ogrevanje veliko imamo veliko možnost izbire, vendar imajo različni ogrevalni sistemi različne prednosti in slabosti. Največ uporabljamo elektriko, zemeljski plin, kurilno olje, toplotno črpalko in različne biomase.

Za ogrevanje in pripravo tople vode z elektriko bomo odšteli največ denarja. Za ogrevanje prostorov pa se velikokrat uporabljajo električni grelci in radiatorji, ter talno električno ogrevanje. Električno ogrevanje ni samo drago, temveč se nam velikokrat zdi, da je kljub vsem prižganim grelcem še vedno prehladno. Zato pomislimo na vse možne alternative, v takih situacijah je električni grelec zelo priročna rešitev.

Za ogrevanje z zemeljskim plinom smo veliko prijaznejši do okolja. Zaradi majhnih izpustih ogljikovega dioksida, prašnih delcev in drugih onesnaževalcev se uvršča med okolju bolj prijazne ogrevalne možnosti. Stranska produkta takega ogrevanja sta le vodna para in manjše količine ogljikovega dioksida. Pri ogrevanju na plin se ne potrebujemo ukvarjati z neprijetnim vonjem, sajami ali pepelom. Zemeljski plin ima zelo visoko kurilno vrednost in izkoristek. Plin velja za cenovno ugodno izbiro.

Ogrevanje na kurilno olje je še vedno najbolj pogost med oblikami ogrevanja, četudi cene kurilnega olja vedno bolj naraščajo. Kurilno olje sodi med oblike centralnega ogrevanja, kar nam pove, da gorivo ne izgoreva v prostoru, ampak drugje. Ogrevanje na tak način je lahko zelo ekonomično.

Ogrevanje z toplotno črpalko, ki sestoji iz vira toplotne energije in toplotne črpalk je sicer visoka investicija , so pa sami stroški energenta med obratovanjem najnižji. Toplotne črpalke nam lahko v poletnem času hladijo prostore in zato investicija v klimatske naprave ni potrebna. Slaba stvar ogrevanja s toplotno črpalko pa je visoka glasnost same naprave.

Ogrevanje z izkoriščanjem biomase predstavljajo les, trave, energetske rastline in rastlinska olja. Če uporabljamo les lahko uporabimo naravnega iz gozda kot so hlodi in veje ali pa uporabimo odpadne kose iz lesne industrije kot so žagovina ali lubje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *