Katero žarnico izbrati?

Bi radi pri osvetljavi vašega doma prihranili 90 odstotkov električne energije? Ker bi najverjetneje vsak odgovoril pritrdilno, vam bomo v nadaljevanju predstavili kako do kakovostne osvetlitve, ki prinaša prihranek in je prijazna do okolja. Vse to in še več prinašajo LED žarnice.

Žarnice z žarilno nitko, ki jih je leta 1874 patentiral Thomas Edison se poslavljajo. S svojo kratko življenjsko dobo in energetsko potratnostjo se enostavno ne mora več kosati z modernimi LED žarnicami. Življenjska doba klasične žarnice je namreč od 1000 do 2000 ur, med tem ko LED žarnice vzdržijo tudi do 50 tisoč ur. Že ta primerjava bi bila za marsikaterega kupca dovolj. Pa vendar življenjska doba ni edina prednost LED žarnice. Odlikuje jo tudi izjemno ekonomična poraba električne energije. Če za primer vzamemo klasično žarnico, ki porabi 60 Watt-ov, porabi LED zgolj 6-8 Watt-ov. Povrh vsega pa večino svoje energije klasična žarnica pretvori v toplotno energijo in ne v svetlobo. Zgolj 20 odstotkov vse energije se pretvori v toploto. Pri LED svetilih pa se v svetlobo pretvori 80 odstotkov in zgolj 20 odstotkov v toploto.

V zadnjem času so postale zelo priljubljene tudi varčne žarnice. Pa vendar se tudi te ne morejo primerjati z LED svetili. Varčne žarnice sicer imajo daljšo življenjsko dobo od klasičnih. Ta je lahko tudi osemkrat daljša, a življenjske dobe LED svetil ne morejo dočakati. Čeprav se imenujejo varčne žarnice, je njihova poraba še vedno večja od porabe LED svetil. Največja slabost varčnih žarnic pa je zagotovo njihova vsebnost živega srebra. Gre namreč za zelo strupeno snov, ki je zelo škodljiva za naše zdravje.

Za katero žarnico se boste v prihodnje odločili je zdaj zagotovo jasno. Čeprav boste za nakup LED žarnice morali odšteti nekaj več denarja, pa se vam bo to na dolgi rok izplačalo in boste na koncu celo nekaj prihranili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *