Izolacija hiše zmanjša toplotne izgube

Izolacija hiše zmanjšuje topotne izgube ter poveča izkoristek peči za ogrevanje. Je namenjena varčevanju z energijo, debelejša je izolacija večji je prihranek, ampak to ni vedno nujno ker v določenih primerih so stroški izolacije večji kot pa odstotek prihranka pri varčevanju z energijo. To pa se včasih izkazuje kot splošna zmota. Izolacije hiše vsebuje fasado, izolacijo strehe, menjava oken ter vrat.

Dandanes se znanstveniki trudijo proizvesti najboljše izolativnostne materiale, da bi lahko ta odstotek še povečali. Trenutno je na trg zelo prodrla kamena volna, ki ima najboljše izolativne sposobnosti. Prav tako pa se uveljavil tudi stirodur, ki pa je pogled in otip zelo podoben stiroporu, vendar so njegove lastnosti precej boljše.

Energetsko varčne hiše

Poznamo več varčnih hiš, ki se razlikujejo po porabi energije na kvadratni meter. Vsaka izmed njih uporablja različne načine izolacij. Največkrat se danes gradijo nizko energetske in pasivne hiše, saj za manj denarja dobijo velik prihranek. Za nizko energetsko porabimo največ od 15 do 30 kilovatov kar je manj pa je pasivna energetska hiša.

Debelina fasade ter toplotne izgube

Npr. današnja gradnja potrebuje za fasado vsaj 20cm stiroporja z lambdo 0,35 W/mK. Da lahko izračunamo trenutno toplotno izgubo hiše ( da imamo peč ne olje, 1 liter olja je 10kW z izkoristkom peči npr. 85% je 8,5kW toplotne energije ). Če v hiši na sezono porabimo 2000l olja in da imamo 200 kvadratnih metrov bivalne površine (2000×8,5=17000:200=85kW/m2). Kar pomeni, da nove hiše porabijo tudi do 4x manj toplotne energije.

Izolacija temeljev

Današnje čase se postavlja stiropor tudi pod hišo, pod temeljno ploščo, ki je po navadi debeline od 10 do 25cm. Mansardi se strop po navadi izolira z volno debeline 30cm ali več, lambda z 0,35W/mk. Vendar le ni navaden stiropor, ampak je xps, ki ima veliko tlačno trdnost. Zaradi manjših toplotnih izgub skozi zemljo, pozimi redko kdaj pade temperatura pod 8 stopinj Celzija, zaradi tega nam pod hišo ni potrebno položiti tako debele toplotne izolacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *