Informirajte se, preden se odločite za fasadni sistem

Če se odločate za prenovo fasade, potem je zelo dobro vedeti nekaj o tej tematiki, da se boste lahko tako lažje pogovarjali s strokovnjakom, ki bo prenavljal vašo fasado. Zato vam bomo v nadaljevanju dali nekaj koristnih informacij, ki vam bodo pri pogovoru in odločitvah še kako prav prišle.

Če se torej najprej osredotočimo nekoliko na materiale, ki jih uporabljamo pri izdelavi same fasade, potem je zagotovo najbolje začeti z največkrat uporabljenim materialom fasade stiropor. Gre pravzaprav za plošče iz stiroporja. So ene izmed najbolj priljubljenih materialov, saj je primeren tako rekoč skoraj za vse tipe gradnje, tako za novogradnje kot tudi za obnove starejših objektov. Z fasado se poleg stiroporja uporablja tudi mineralno volno ali kameno volno. Največja razlika med materialom fasade stiroporjem in mineralno volno je predvsem v vodovpojnosti.  Pri slednji je vodovpojnost lahko tudi petnajstkrat večja kot pri stiroporju, kar je zelo priporočljivo v primeru vlažnih sten. Če pa stremimo h ohranitvi toplotne izolativnosti, mora biti procent vpojnosti čim manjši. Fasadni sistem iz mineralne volne odlikujejo predvsem dobre gradbeno-fizikalne lastnosti ter odlična zvočna izolativnost.

Če gledamo kateri fasadni sistem je cenovno najugodnejši, potem je to zagotovo stiropor. Poleg tega je izdelava fasade iz stiroporja tudi hitrejša in enostavnejša, kot z drugimi materiali.

Moramo pa izpostaviti, da se v primeru sanacije vlažnih sten in starejših hiš priporoča za izdelavo fasade mineralna volna in uporaba ometa, ki omogoča izsuševanje in prenos vlage iz notranjosti v okolico.

Kateri fasadni sistem boste izbrali, je torej odvisno od vaših potreb in pričakovanj. Informiranost je tako zelo pomembna, saj boste le tako lahko prišli do najbolj kakovostne fasade, ki bo najbolj primerna za vaš tip gradnje. Poleg tega pa prav zagotovo nihče noče v pogovoru z delavci izpasti kot kakšen tepček.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *